Marina Stojanović, postdiplomac na Megatrendu i student Kineskog centra, dobila je jednogodišnju stipendiju na 北京交通大学 tj. Saobraćajnom univerzitetu u Pekingu

大家好!

Kina je toliko velika da bih Vam sve opisala u ovom blogu, a i još uvek nisam posetila sva mesta  ali zato mogu da Vam kažem neke stvari o Pekingu. Peking je prelep grad.  Gde god da se okrenete videćete  mnoštvo zelenila, drveća, prelepih parkova i bašta, sve ovo čini moj život u Pekingu mnogo prijatnijim, šarenijim, živopisnijim, svaki stanovnik Pekinga će Vam upravo reći da je Peking najlepši  kad je jesen. Peking je najveći grad po površini na svetu, ima 16.808 kvadratnih kilometara. Grad se neprestano razvija, možete videti mnoštvo oblakodera, modernih zgrada, koje  kada ugledate ostajete bez daha,  ali i  jako puno drevnih građevina, jer je grad ipak sačuvao svoju tradiciju i kulturu. Ljudi u Pekingu su vrlo prijatni, gostoprimljivi, uvek će Vam izaći u susret i pomoći. Nezaobilazna mesta, kojim ćete biti očarani a koje bih izvojila su: Letnja plata, Zabranjeni grad, Behai park, 798 umetnički park, jedno od  mojih omiljenih je i jezero Houhai, koje se nalazi severno od Tian’anmen trga, jezero je okruženo sa puno barova i restorana i  nekoliko hutong uličica, jezero je jako lepo osvetljeno noću.

Gradovi koje sam za sada posetila osim Pekinga su Hohot i Ordos, koji se nalaze u regiji Unutrasnje Mongolije. Ova regija je pustinjska  i  nalazi se na samom severu Kine, graniči se sa Mongolijom i Rusijom. Unutrašnja Mongolija ima specifičan prirodani ambijent, zanimljivu istoriju i kulturu. Unutrašnja Mongolija je rodno mesto Džindzis Kana (1162-1227), velikog mongolskog vladara.  Posetila sam muzej posvećen Džindzis Kanu kao i njegov mauzolej .Ono sto je najatraktivnije kod ove regije je priroda pred kojom ne možete ostati ravnodušni, ogromne livade, pašnjaci, plavetno nebo, svež vazduh, karakteristične mongolske kuće, Kubuči pustinja . Provela sam divno vreme uzivajući u prelepim predelima ove regije, saznala nove stvari o kuturi i tradiciji mongolskog naroda, stekla  nove prijatelje i  čak naučila kako da pravim jiaozi.

Pozdrav iz Pekinga do sledećeg puta kada Vam budem pisala o nekom drugom mestu koje budem posetila.

来自北京的问候!下次见!

marina1  marina2

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: