Kineski centar Univerziteta „Džon Nezbit” osnovan je oktobra 2012. godine u saradnji sa Ambasadom NR Kine u Republici Srbiji. Svečanoj ceremoniji otvaranja prisutvovao je veliki broj uglednih zvanica, a među njima i tadašnji ambasador NR Kine u Srbiji gosp. Zhang Wansue.

   Svrha nastanka Kineskog centra je bila, i ostala, unapređenje akademske, kulturne ali političko- ekonomske  saradnje dva naroda koje veže višedecenijsko prijateljstvo.

   Prva aktivnost KC ka unapređenju saradnje bila je organizovanje kurseva kineskog jezika, koje su držali kako profesori iz Srbije, tako i profesori iz Kine. Preko 400 studenata je do sada upisalo različite oblike kurseva kineskog jezika (od početnog do naprednog nivoa), tokom kojih su pored znanja o kineskom jeziku stekli i znanja o kineskoj kulturi, istoriji i tradiciji. Časovi su organizovani tako da se koristi kako savremena literatura, tako i moderne metode predavanja. Ponosni smo što su naši studenti više puta učestvovali na takmičenjima iz kineskog jezika koja se organizuju u Srbiji.

   Pored ovih kurseva KC organizuje i druge kurseve poput onih o savremenoj kineskoj ekonomiji, te sistemu poslovanja. Takođe, u cilju promocije saradnje dve zemlje, organizovane su i sledeće manifestacije:

  • Prvi Sajam kineskog visokog obrazovanja u Srbiji 2013. godine. Tom prilikom na našem univerzitetu je gostovalo 13 kineskih univerziteta koji su predstavili svoje programe na osnovnim, master i doktorskim studijama svim zainteresovanim posetiocima;
  • proslave Praznika proleća odnosno kineske Nove godine (2014, 2015 i 2016. godine);
  • osnivanje Kluba sinologa i ujedno organizovanje okruglog stola na temu „Izazovi sinologije u Srbiji”,
  • predavanja uglednih profesora i stručnjaka iz Kine našem univerzitetu.

   Pored toga, jedan od ciljeva rada Kineskog centra je usavršavanje profesora i studenata u Kini. Do sada je troje profesora dobilo stipendije za usavršavanje u Kini. Studenti su takođe tokom proteklih godina odlazili u Kinu, te je do sada 13 studenata bilo u ovoj zemlji na različitim oblicima usavršavanja. Tokom 2015-2016. godine četiri studenta Univerziteta „Džon Nezbit” otišlo je na studije u Kinu, od toga troje na master studije i jedan student na jednogodišnje usavršavanje kineskog jezika.

   Kineski centar danas predstavlja jedan od najznačajnijih projekata Odeljenja za međunarodnu saradnju Univerziteta „Džon Nezbit”  kojim je jasno definisana njegova sadašnja razvojna strategija – internacionalizacija. Cilj ove faze je povećanje mobilnosti studenata i usavršavanje i specijalizacija nastavnog osoblja. Zahvaljujući ovoj strategiji, trenutno devet studenata iz Kine u okviru Kineskog centra uči srpski jezik. Studentima je, pored velikog broja časova srpskog jezika, omogućeno da se obrazuju i u okviru različitih specijalističkih studija ekonomije, biznisa, kulturologije itd.

   Sa 2016. godinom završava se prva faza razvoja Kineskog centra, u kojoj smo se pozicionirali na tržištu, koje sada zna sa kakvim kapacitetima raspolažemo, kako poslujemo i koje su nam mogućnosti. U novoj fazi razvoja pored već etabliranih stvari, bavićemo se organizovanjem još većeg broja kurseva, većom saradnjom sa kineskim i srpskim privrednicima, i daljem unapređenju rada.