Nakon par meseci boravka u NR Kini i stečenih utisaka, vreme je da neke podelim sa vama. Sigurno je većini studenata neobično kako se neko odluči da u Kini nastavi svoje studije. Moji prijatelji i ja smo imali tu čast da budemo deo Kineskog centra pri Univerzitetu ,,Džon Nezbit”. Učeći kineski jezik i kulturu, u meni se javila želja da otkrijem nešto više. U trećoj godini krenula sam da se raspitujem o različitim master programima, a najveću pažnju su mi privukli upravo oni u Kini.

Kada razmišljate o ovoj zemlji, prvo što pomislite je broj stanovnika i to kako je njihova ekonomija u kratkom periodu postala jedna od najjačih, što predstavlja jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučila baš za ovu zemlju. U razgovoru sa direktorkom Kineskog centra doc. dr Katarinom Zakić, profesorkom kineskog jezika doc. dr Natašom Kostić, kao i sa profesorima na Fakultetu za poslovne studije, naišla sam na neizmernu podršku i pomoć.

Bio je jul 2016. godine… Dobijam prihvatno pismo iz grada Xi’an, od Univerziteta Xi’an Jiaotong. U pitanju je bila Škola Menadžmenta, za smer MBA u trajanju od dve godine. Avantura već tu počinje! Prikupljanje dokumenata, apliciranje za vizu, kupovina karte i ostale pripreme.

S obzirom da sam doputovala par dana ranije, bila sam smeštena van kampusa i morala sam da obavim neke procedure koje su ovde obavezne, kao što su odlazak u policijsku stanicu, lekarski pregled i registracija. Tih par dana sam iskoristila kako bih upoznala mesto u kojem ću živeti naredne dve godine. Prvi utisak – ogromno oduševljenje i osećaj sreće što sam baš u tom gradu. Možda će vam slike bar delimično dočarati lepotu grada Xi’an… Univerzitet na kom studiram se nalazi na listi najjačih i najboljih u NR Kini, a Fakultet na listi najboljih svetskih škola u oblasti Menadžmenta. Nakon početka semestra i upoznavanja, postajete svesni šta vas očekuje – učenje, druženje i nezaboravno provedeno vreme.

Profesori su uvek dostupni za studente, predavanja su obavezna, a kako dobijete plan rada ranije, oni očekuju da se vi uveliko pripremite i nakon svakog predavanja postavljate pitanja. Postavljanje pitanja, diskusije i rešavanje studija slučaja su ovde svakodnevnica. Jednom nedeljno dobijamo timski zadatak, a nekada i više njih, što znači da jedan deo vikenda provedete rešavajući isti. Verovatno ćete pomisliti, vikend je rezervisan za odmor, ali grešite. Jedan od primera, dobijete studiju slučaja, primenjujete zadatak vezan za liderstvo i proces donošenja odluke, Moj tim su činile kolege iz Ugande, Pakistana, Nepala, Ukrajine, Kazahstana, Bangladeša i ja. Svi smo različitog razmišljanja, kulture, jezika, a iako konverzaciju vodite na engleskom, ne znači da će svako na pravi način znati da iskaže svoje mišljenje. Osim što sam stekla prijatelje, upoznala druge kulture, naučila sam kako funkcioniše multikulturološki tim. Moram priznati da nije lako, ali je iskustvo neprocenjivo!

Xi’an je grad sa dušom koji je star preko 3100 godina i predstavlja jedan od četiri tradicionalne prestonice Kine, koja je ujedno i najstarija. U početku grad je bio unutar zidina, a sada se grad prostire na velikoj površini, dok zidine predstavljaju uži centar grada. Mesto u Kini odakle počinje “Put svile” je upravo Xi’an. U Xi’an-u se nalazi muzej Terakota vojnika u kome se nalazi preko 7000 glinenih vojnika još iz vremena prvog imperatora Kine, Qin Shi Huang-a. Vojnici su u prirodnoj veličini i ne postoje dve iste figure. Sahranjeni su zajedno sa imperatorom jer se verovalo da će na taj način i nakon smrti car imati vojsku kojom zapovedi. Svi vojnici su naoružani lukovima, strelama, kopljima, mačevima koji su još uvek bili oštri prilikom iskopavanja. Pored vojnika u muzeju se nalaze i dve bronzane kočije koje su napravljenje od preko 3000 delova, a svaku vuku po četiri konja.

O svojim utiscima mogu da pišem još dosta. Nadam se da sam vam bar malo dočarala iste. Ko je spreman za avanturu, za učenje druge kulture i upoznavanje drugog načina života, Kina je pravi izbor!

Dugujem neizmernu zahvalnost Ambasadi NR Kine u Beogradu, direktorki Kineskog centra doc. dr Katarini Zakić, doc. dr Nataši Kostić i profesorima na Fakultetu za poslovne studije na ukazanoj prilici i podršci!

Donela sam pravu odluku i svakom bih preporučila – posetite NR Kinu i osetite njihov način života!

Anđela Jaćimović

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: