U Pekingu boravim oko godinu i po dana, i ovom prilikom želim sa vama da podelim utiske i znanja koje sam stekla.

Najpre bih želela da se zahvalim celokupnom kolektivu Kineskog centra i Univerziteta „Džon Nezbit“, a posebno direktorki Kineskog centra doc. dr Katarini Zakić i profesorki kineskog jezika doc. dr Nataši Kostić.

Diplomirala sam na fakultetu za kulturu i medije, na smeru – odnosi s javnošću, a ujedno sam proglašena za studenta generacije. Tokom mog studiranja, tek je otvoren Kineski centar, tako da sam pripadala prvoj generaciji koja je pohađala časove kineskog jezika u okviru istog. Zahvaljujući dobroj saradnji Kineskog centra i Ambasade NR Kine u Srbiji, omogućena mi je stipendija za postdiplomske studije u Pekingu.

Moje interesovanje za kinesku kulturu, tradiciju i jezik je postojalo i pre otvaranja Kineskog centra. Istoimeni centar mi je omogućio da dođem ovde i ostvarim svoje ambicije.

Po dolasku u Peking, prvih para dana provela sam u istraživanju kampusa, neophodnom registrovanju i prolaženju svega neophodnog pre početka školske godine. Što se tiče fakulteta, veoma sam zadovoljna obimom predavanja kao i profesorskom katedrom. Studiranje na kineskom univerzitetu mi je omogućilo da saznam više o kineskom pogledu na svet, njihovoj politici i kulturi. Dosta novog sam saznala od svojih kineskih profesora – što vezano konkretno za Kinu, što za njihovo shvatanje sveta. Kolege koje sa mnom studiraju dolaze iz celog sveta, tako da sam imala prilike da upoznam veoma zanimljive ljude i saznam više o njihovim egzotičnim i nama dalekim kulturama i običajima. U kampusu ima dosta kineskih studenata koji su uvek voljni da nama strancima pomognu ili objasne ako je bilo šta potrebno. Primetila sam da su veoma vredni! Zahvaljujući poznanstvima sa kolegama iz inostranstva, prisustvovala sam brojnim aktivnostima, radionicama i konferencijama vezanim za saradnju Kine i Evrope. Većina kineskih univerziteta organizuje izlete za studente iz inostranstva. Moj univerzitet jedanput mesečno organizuje besplatne izlete, na kojima su vodiči kineski studenti koji tečno pričaju engleski. Zahvaljujući ovim izletima posetila sam mnogo istorijskih lokaliteta u Pekingu i okolini. Kinezi se zaista trude da što više strancima približe svoju kulturu koja je bogata i jedinstvena. Veoma poštuju svoju kulturu i ponosni su na nju, ali su takođe uvek spremni da čuju o istoriji i zanimljivostima zemalja iz kojih studenti dolaze. Drago im je i cene kada čuju da stranac govori kineski jezik ili se barem trudi.

Peking, sa preko 20 miliona stanovnika, je jedinstven spoj tradicionalnog i modernog. Ono što se meni najviše dopalo u Pekingu je Letnja Palata (Yiheyuan) kao i njihovi ogromni, prelepi parkovi, puni zelenila, gde se može ceo dan da provesti u šetnji. Primetila sam da Kinezi dosta pažnje poklanjaju prirodi. Osim parkova, postoji mnoštvo hramova koje treba obići, jer se tamo može videti kakva je njihova tradicionalna arhitektura. Peking obiluje brojnim muzejima, hramovima, parkovima i istorijskim građevinama i potrebno je dosta vremena da bi se bar jedan deo svega toga obišao i doživeo.

Imala sam prilike da obiđem nekoliko gradova, a posebno mi se dopao Hangdžou – grad koji je izgrađen oko jezera i rado bih preporučila svima koji dolaze u Kinu da ga posete, jer je na mene ostavio zaista poseban utisak.
Boravak i studiranje u Kini je predivno iskustvo za mene! Mnogo toga sam naučila boraveći ovde, a još mnogo toga tek planiram da istražim. Preporučila bih svima koji imaju mogućnost da posete ovu državu, i uživaju njenu bogatu istoriju, kulturu kao i ukusnu hranu!

Još jednom bih želela da se zahvalim svima u okviru Univerziteta „Džon Nezbit“ kao i Ambasadi NR Kine u Srbiji, jer su mi omogućili ovo nezaboravno iskustvo!

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: