Nikola Mitrović, 23 godine, diplomirani ekonomista, student  na Univerzitetu za međunarodni biznis i ekonomiju, Škola za međunarodnu trgovinu i ekonomiju.

      Želeo bih na samom početku da se zahvalim Kineskom centru univerziteta Džon Nezbit (nekadašnjeg Megatrend univerziteta), jer sam zahvaljujući toj ustanovi učeći kineski jezik, dobio stipendiju za master studije na kineskom jeziku u trajanju od tri godine.

    Kina je jedna toliko veličanstvena i jedinstvena zemlja da jedan blog nije dovoljan da se sve kaže i opiše, da se ispišu svi utisci. Kina je zemlja koja je u samom srcu Azije, treća je po veličini zemlja na svetu, manja je po površini od Kanade, veća je od SAD-a. Kultura, jezik, istorija, pismo, narod, ali i ekonomija i geopolitika je izdvajaju od Evrope i Amerike, čineći je drugačijom od ostatka sveta.
Kada sam stigao u Peking prvi dani su bili rezervisani za registraciju, upoznavanje studentskog kampusa univerziteta, studentskog doma i pravila ponašanja u studentskom domu.

    Smešten sam u studentskom domu za strane studente u dvosobnom apartmanu bez terase sa velikim kupatilom. Imam dvojicu cimera, jedan je Rus i zove se Dimitrij, drugi je Laošanin i zove se Mangnomek Souksavan. Prvih mesec dana mi je proteklo u upoznavanju okoline van univerziteta, upoznao sam studente iz svih krajeva sveta.

    Moram da istaknem da se ne slažem sa svojim koleginicama u to da niko ne zna reč engleskog, zatim da kinezi ne razumeju engleski, jer je moje iskustvo skroz drugačije. Imao sam prilike da upoznam i starije ljudi koji su mogli da pričaju pomalo engleski sa razumljivom artikulacijom, što je za mene bilo prijatno iznenađenje. Svi kineski studenti znaju engleski, neki toliko dobro da pričaju engleski, bez kineskog akcenta, da sam mislio da su Amerikanci.

    Ono sa čime se slažem jeste da kinezi pričaju veoma brzo i nezgrapno, što je ponekad teško za razumevanje, a najteže je  kada Vam pokazuju prstima, rukama, kada Vam ispravljaju izgovor i upadaju Vam u reč.
Na samom početku semestra univerzitet je organizovao dnevnu ekskurziju tj. obilazak Velikog kineskog zida.

      Ono što svakako treba obavezno posetiti i videti u Pekingu su Tijenanmen, najveći gradski trg na svetu, Zabranjeni grad u kome su vekovima živeli kineski carevi i njihove dinastije Ming, Ćing, Tang i Ćin. Letnja palata koja je najlepša u proleće zbog ružičastih cvetova trešanja, belih mermernih mostova izgrađenih na sred jezera. Hutong je četvrt  u kome se nalaze kuće od glazirane opeke iz 17. i 18. veka. Posetio sam i Narodni muzej Kine. Ukoliko ste ljubitelj moderne arhitekture, visokih oblakodera, maštate da radite u Kini, želite da se bavite biznisom, finansijska četvrt Guomao i Džongguancun su pravi izbor. Peking je jedan od najvećh gradova na svetu i ima 22 miliona stanovnika, ali ni u jednom trenutku nisam mislio da ću se izgubiti, jer se ulice gotovo sve seku pod pravim uglom i pravougaonog su oblika i lako je snaći se u metrou. Ako ste ljubitelj životinja, možete videti pande u Zoo vrtu.

 Predavanja u zimskom semestru su mi počela od 1. septembra, a predavanja u letnjem semestru su mi počela od 7. marta. U zimskom semestru uspešno sam položio sve ispite iz kineskog jezika. Predavanja su duga i ponekad jako naporna. Ponedeljkom, utorkom i sredom ima najviše predavanja od 8:00-11:45 imam jutarnja predavanja, od 13:30-16:50 imam poslepodnevna predavanja, između 11:45-13:30 imam pauzu za ručak. U studentskom kampusu postoje tri studentske menze, cene obroka su pristupačne za doručak, ručak i večeru. U studentskom marketu možete kupiti voće, jogurt, pribor za ličnu higijenu i ostalo. Univerzitetska bolnica prima hitne slučajeve, ima jednu operacionu salu i dežurnog lekara. Izostajanje sa predavanja se u principu ne toleriše i treba napisati opravdanje. U letnjem semestru imam pripremnu nastavu iz ekonomskih predmeta i za polaganje ispita HSK 5 koji je neophodan za dalje pohađanje nastave postdiplomskih studija na kineskom jeziku. Posle šest meseci učenja i boravka u Kini, shvatio sam da moja odluka da ovde nastavim usavršavanje bila ispravna i odličan izbor.

Puno pozdrava profesorima i kolegana iz Kineskog centra i osoblju univerziteta Džon Nezbit!

Nikola Mitrović

kc1  kc2  kc3

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: