Odmah na početku želim da se zahvalim direktorki Kineskog centra Katarini Zakić i profesorki Nataši Kostić jer bez njih ne bih bila tu gde jesam, u Pekingu. Omogućena mi je stipendija za učenje kineskog jezika na Pekinškom ekonomsko-trgovinskom univerzitetu u trajanju od godinu dana tj dva semestra.

Pre mene na istom univerzitetu bila je još jedna studentkinja Džon Nezbit univerziteta, Jovana Andrejić. Pred sam polazak za Peking imala sam priliku da se sretnem sa njom i čujem njene utiske, savete i uputstva, tako da se može reći da sam došla pripremljena. Kina je zemlja za koju svi kažu da je drugačija od ostatka sveta ali iako ste toga svesni kada dođete ovde mnoge stvari vas iznenade i sve nastavlja da vas iznenađuje iznova i iznova. Prvi šok bili su Kinezi i njihovo nerazumevanje bilo kog stranog jezika, čak i engleskog. Kako sam od aerodroma do univerziteta a onda i kroz univerzitet uspela da se snađem mogu pripisati sreći. Iako me je draga Jovana uputila u osnovne stvari, kada niko ne zna ni reč engleskog veoma je teško. Nije mi pomoglo ni moje predhodno, doduše osnovno, znanje kineskog jezika јеr Kinezi pričaju veoma brzo. Prvi dani bili su rezervisani za registraciju, upoznavanje okoline i ostalih studenata. Naš dom je dom za strane studente i prepun je mladih ljudi skoro iz celog sveta koji su došli ovde željni znanja. Oni su spremni da vam pomognu oko najmanjih sitnica jer su i sami bili u istoj poziciji na početku svojih studija.

Pre početka semestra univerzitet je organizovao ekskurziju. Imali smo priliku da obiđemo provinciju Shanxi (山西). Tokom četiri dana, koliko je trajala ekskurzija mnogo toga smo uspeli da vidimo. U gradu Datongu (大同) neverovatan Viseći hram (悬空寺) sagrađen uz liticu 75 metara iznad zemlje. Ovaj hram star je više od 1500 godina i atraktivan je ne samo zbog neobičnog mesta na kome je sagrađen već i zbog kombinacije tri kineske religije: budizam, taoizam i konfučizam. Nedaleko od tog istog grada zadivljujuće Jungang pećine (云冈石窟) primer su ranih savršenstava Budinih statua. Sve ukupno, 252 pećine sa više od 51000 velikih i malih Budinih statua. Sa ekskurzije smo se svi vratili sa mnogo fotografija, suvenira, novih iskustava i prijatelja.

Predavanja su počela u drugoj nedelji septembra. Nakon ceremonije otvaranja podelili su nas u grupe i dodelili nam profesore. Grupa kojoj ja pripadam ima 14 studenata iz čak deset različitih zemalja: Laos, Urugvaj, Vijetnam, Gvineja, Mongolija, Rusija, Tadžikistan, Japan i Koreja. Što se tiče profesora, svo troje bih pohvalila ali jednog bih svakako izdvojila. Profesor Liu, rođeni Pekinžanin čiji je engleski jezik na zavidnom nivou, specijalizovao se za rad sa stranim studentima. Svoj posao radi dugo, temeljno i na pravi način nam približava Kinu, jezik i kulturu. Njegovi časovi nikad nisu dosadni, on je prepun znanja i na pravi način ga prenosi.  Kineski profesori moraju da stoje tokom celog časa tako da je on veoma aktivan. Moram reći nekad i previše, pa dođe do toga da se saplete i nasmeje nas sve  Kada objašnjava spreman je i da glumi, priprema nam zanimljive prezentacije, igrice a časove često počinje nekom kineskom pesmom u pozadini.

Osim toga što sa njim učimo određeno gradivo, uči nas i kako da se snalazimo u gradu. Za njega i ostale naše profesore nije nikakvo iznenađenje videti strance i pričati sa njima, ali za većinu Kineza jeste. U svakodnevnom životu u Pekingu doživećete mnogo toga. Mnogi će vas gledati kao da niste sa ove planete, još ako im se obratite na kineskom neće vam ništa odgovoriti. Ali to ne znači da vas nisu razumeli, to znači da nisu navikli da stranci govore njihov jezik i treba im vremena da prvo prihvate tu činjenicu, naš izgovor i tek onda daju odgovor. Drugi će biti presrećni i tražiće da se fotografišu sa vama, možda čak i da razmene kontakt na popularnoj socijalnoj mreži Wechat. Zbog prošlosti u kojoj je Kina bila zatvorena zemlja postoji običaj da cene za Kineze i za strance nisu iste. Tu počinje cenkanje. Ako ste od onih koji ne vole da se cenkaju ovde vam je bolje da naučite i da krenete da praktikujete, mnogo ćete uštedeti.

Toliko od mene za početak. Svim budućim studentima bih toplo preporučila da, ako im se ukaže ovakva prilika, bez razmišljanja prihvate.

Jovana Jovović

22.11.2015.

2  mala

3

mala4   mala5

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: