U utorak, 24. januara 2017. godine, u saradnji Kineskog centra sa Ambasadom Narodne Republike Kine i Institutom Konfucije u Novom Sadu, na našem Univerzitetu održana je svečanost povodom proslave kineske Nove godine i otvaranja izložbe fotografija pod nazivom „Srećna kineska Nova godina“.

Svečanost u zdanju u Bulevaru umetnosti 29, uvodnim govorom otvorili su zamenik rektora prof. dr Neđo Danilović i direktorka Kineskog centra doc. dr Katarina Zakić, zatim savetnik za kulturu Ambasade Narodne Republike Kine gospodin Sju Hong, predstavnik Udruženja kineskih privrednika u Republici Srbiji gospodin Guo Sijao, zamenica predsednika Asocijacije kineskih privrednica u Srbiji gospođa Čen Vei, predsednica Asocijacije kineskih žena u Republici Srbiji gospođa Čen Mei, sekretar Privredne komore pokrajine Li šui gospodin Je Đie i drugi cenjeni privrednici. Program su vodile profesorke kineskog jezika Tanja Peljević i Su Yuanyuan.

Ovaj svečani događaj obeležili su mnogobrojni nastupi koji su na verodostojan način opisivali kinesku kulturu i tradiciju. Prvu tačku izveli su đaci Internacionalne škole „Prima“, pevajući pesmu na kineskom jeziku. Publika je u toku priredbe imala priliku da čuje zvuke Er hu instrumenta, kao i nastup sa violinom koji je gledaocima priuštila učenica Filološke gimnazije u Beogradu. Nastavnici i polaznici Instituta Konfucije u Novom Sadu tokom programa su izveli tradicionalne kineske plesove i prikazali ceremoniju ispijanja čaja. U programu je takođe učestvovao i hor Kineskog centra, a osim pevanja, polaznici iz centra imali su tačku u kojoj recituju na kineskom jeziku. Pred publikom je izveden i jedan simpatičan srpsko-kineski duet, kao i drevna kineska veština tai đi ćuen.

Nakon završetka ovog svečanog programa, organizovan je koktel u holu Univerziteta „Džon Nezbit“, koji su krasili tradicionalni kineski lampioni i fotografije upravo otvorene izložbe u duhu kineske Nove godine.

Prema kineskom kalendaru, godina koja dolazi vezuje se za energiju Petla. Petao karakteriše akciju, dinamiku i sigurnost, pa nas prema kineskom verovanju, očekuje dinamična godina, puna potencijala!

                                                                                                                          Snimio Lazar Nikolić   

 

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: