U organizaciji Kineskog centra Megatrend univerziteta, 9. jula 2014. godine je, povodom boravka studenata iz Meksika na Megatrendu u okviru letnje škole, održana kulturna manifestacija pod nazivom „Zmajev let“.

Prilikom otvaranja priredbe, zamenica rektora Megatrend univeziteta doc. dr Ana Jovancai poželela je dobrodošlicu studentima iz Meksika i čestitala im uspešan završetak kursa. U ulozi moderatora bila je direktorka Kineskog centra doc. dr Katarina Zakić, koja je predstavila najvažnija dešavanja u radu Kineskog centra u prethodnih godinu dana. Njenu prezentaciju o radu Kineskog centra školske 2013/14. godine možete pogledati ovde.

Posle uvodnih izlaganja usledio je nastup hora u kojem su učestvovali studenti Megatrenda, ali i drugi učesnici koji su pohađali kurs kineskog jezika. Hor je na kineskom jeziku nastupio pesmama „Prijatelj“ i „Čestitamo“.

U nastavku programa, studentkinja Nataša Martinović je na klavijaturi izvela rusku pesmu pod nazivom „Uralskaja rjabinuška“, uz vokalnu izvedbu na ruskom i na kineskom jeziku, i uz pratnju kolege Branislava Nikolića na saksofonu. Potom su studentkinje Iva Jovanović, Jovana Andrejić, Milica Ristić i Mariana Gladović izvele tradicionalni kineski ples sa lepezama pod nazivom „Zmajev let“.

Nakon što je studentkinja Anđela Vasiljević kazivala pesmu meksičkog nobelovca Oktavija Paza, na španskom i kineskom jeziku, dr Nataša Kostić je otpevala brazilsku pesmu „Lambada“ na kineskom i portugalskom jeziku, dok su studenti izveli ples na bini. Svetlost se ugasila, muzika je počela, našli smo se na podijumu, posmatrali goste i pozivali ih da nam se pridruže, što su oni prihvatali u početku sa nesigurnošću i uzdržano krećući prema podijumu za igru. Spontano je igra nadvladala sve različitosti među ljudima i ujedinila učesnike u plesu sa različitih meridijana, koji su uzajamno izražavali prijateljstva za ceo život.

U završnici programa prof. Sun Sinćuen (Sun Xinquan) sa Ekonomskog odeljenja Ambasade NR Kine u Srbiji dodelio je sertifikate studentima Kineskog centra koji su uspešno položili ispite iz kineskog jezika.

Pored pomenutog prof. Sinćuena, kulturnoj manifestaciji prisustvovali su i drugi predstavnici Kineske ambasade: savetnik za kulturu gospodin Sju Hong (Xu Hong), ataše za kulturu gospodin Čeng Kai (Cheng Kai), te predstavnici Ekonomsko-trgovinskog odeljenja. Svečanosti je prisustvovao i ugledni profesor emeritus Dušan Pajin, čuveni srpski sinolog, kao i nastavnici Megatrend univerziteta: prof. dr Biljana Stojanović, prorektorka za nastavu, prof. dr Slobodan Kotlica, dekan Fakulteta za poslovne studije, prof. dr Siniša Rankov, dekan Fakulteta kompjuterskih nauka, i drugi.

Manifestacija je na opšte zadovoljstvo organizatora, učesnika i gostiju održana u duhu dinamične interkulturne razmene. Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali ovoj priredbi i očekujemo da će je svojim prisustvom uveličati i prilikom sledećeg održavanja.

Bloger Andreja Bošković, studentkinja prve godine kineskog jezika u Kineskom centru.

9 7 6 5 4 3 2 1

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: