U Muzeju istorije Jugoslavije je u periodu od 15.10. do 15.11.2013. godine održana izožba kineske savremene umetnosti. Nakon što je maja ove godine održan Prvi Forum o kulturnoj saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i nakon što je potpisan Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Ministarstva kulture NR Kine i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za period 2013.-2016. godine, ova izložba je samo jedna u nizu bilateralnih kulturnih aktivnosti koje će biti organizovane u ove tri godine. Program saradnje će obuhvatati raznovrsne i šarolike projekte u svim oblastima kulture i umetnosti.

Izložba nazvana „PEKING – BEOGRAD: Novi pogledi u Kineskoj savremenoj umetnosti“ predstavlja najveću ikada održanu grupnu izložbu savremenih kineskih umetnika u istočnoj Evropi. „Ova izložba okuplja gotovo šezdeset radova četrdeset umetnika, predstavnika tri generacije kineske umetnosti, čija dela pripadaju širokom spektru oblika umetničkog izraza, kao što su ulje na platnu, skulptura, fotografija, video, instalacija i dizajn“, objašnjava kustos ove izložbe, gospodin Cheng Xindong. Izložba obuhvata dela tzv. „socijalističkog realizma“ (razdoblje 1949.-1976.) i kasnija dela perioda modernizacije, reformi i otvaranja NR Kine prema svetu kada je kineska umetnost modernistički slobodna, eksperimentalna i inovativna. Na izložbi su se mogli videti radovi poznatih kineskih slikara, kao što su: Zhong Biao, Wang Guangyi, Wang Gongxin, Feng Zhengjie, Gao Yu i dr.

Izložba „PEKING – BEOGRAD: Novi pogledi u Kineskoj savremenoj umetnosti“ je rezultat zajedničkih napora i rada Ministarstva kulture NR Kine, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade NR Kine, Asocijacije umetničkih galerija Pekinga i Muzeja istorije Jugoslavije.

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: