Nataša Kostić
Tradicija beogradskog Sajma knjiga počinje daleke 1956. godine, kada je prvi jugoslovenski Sajam knjiga održan u Zagrebu. Nakon što je 1957. godine završen kompleks građevina koje i danas čine beogradski sajam, ova manifestacija se seli u Beograd, gde se u kontinuitetu održava sve ove godine. Počev od 2002. godine, Međunarodni sajam knjiga u Beogradu dobija i svog počasnog gosta, a svake godine je to druga zemlja.

Na ovogodišnjem 58.-om Sajmu knjiga, počasni gost je bila Republika Poljska koja je imala priliku da podrobnije predstavi svoje izdavače, književnike i knjige. Prilikom svečanog zatvaranja 58.-og sajma, predsednik Odbora Sajma knjiga u Beogradu Željko Ožegović je naglasio da će počasni gost 59.-og Međunarodnog sajma knjiga biti NR Kina. Simboličnom primopredajom „Otvorene knjige“ NJ.E. Ambasadora Poljske gospodina Andžaja Jašanovskog NJ.E. Ambasadoru NR Kine gospodinu Zhang Wanxue, objavljeno je da će počasni gost tj. specijalni domaćin narednog sajma knjiga biti NR Kina.

Nj.E. Ambasador NR Kine gospodin Zhang Wanxue je potom održao govor, istakavši da Srbija i NR Kina već dugi niz godina neguju tradicionalno prijateljstvo, te da je ostvarena interakcija na različitim poljima, a naredna godina će doprineti kulturnoj razmeni, interakciji i saradnji putem knjiga. Cilj je da se do narednog sajma prevede što više dela kineske književnosti i da se pozove što više kineskih pisaca i izdavača da učestvuju na sajmu. Ambasada NR Kine u Srbiji i organizatori sajma se nadaju da će prevodioci sa entuzijazmom pristupiti zadatku prevođenja kineskih dela, kako bi se na narednom sajmu kineski počasni gosti što bolje predstavili čitalačkoj publici u Srbiji i na Balkanu, i kako bi Srbija putem knjiga još bolje upoznala kulturu, način života i običaje svojih velikih prijatelja Kineza.

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: