U sredu, 29. januara 2014. godine, u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Beogradu, po prvi put je priređen svečani doček Kineske nove godine u Kineskom centru na Megatrend univerzitetu. Svečanom dočeku prisustvovali su prorektori i dekani Megatrend univerziteta: prof. dr Vladan Kutlešić, prof. dr Žarko Obradović, doc. dr Ana Jovancai, prof. dr Živko Kulić, prof. dr Milivoje Pavlović i prof. dr Siniša Rankov. Nakon intoniranja kineske i srpske himne koje su otpevali studenti Kineskog centra, gostima se prvi obratio prorektor koji zamenjuje rektora Megatrend univerziteta, prof. dr Vladan Kutlešić, koji je u ime rektora Megatrend univerziteta prof. dr Miće Jovanovića poželeo dobrodošlicu predstavnicima Kineske ambasade i diplomatskog kora, kineskim i srpskim udruženjima i kompanijama, profesorima i studentima. Podsetio je na plodnu saradnju i izuzetan uspeh koji su Ambasada i univerzitet postigli u prethodnoj godini, naročito na uspešno organizovan Prvi sajam kineskog visokog obrazovanja u Srbiji, na kome je predstavlјeno četrnaest najreprezentativnijih kineskih univerziteta.

Gostima se obratio i gospodin Sju Hong, savetnik za kulturu pri Ambasadi Kine, poželevši svima uspeh u novoj godini. Svečani program na srpskom jeziku vodila je direktorka Kineskog centra na Megatrend univerzitetu doc. dr Katarina Zakić, dok ju je na kineskom pratila sekretar Kineskog centra dr Nataša Kostić. Direktorka Kineskog centra doc. dr Katarina Zakić istakla je da centar već broji više od pedeset studenata sa naprednim znanjem kineskog jezika, a potom je prikazan i kratki film koji sumira rad i postignuća Kineskog centra Megatrend univerziteta u 2013. godini.

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupali su studenti pevajući i recitujući na kineskom jeziku. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa novogodišnjim običajima kineske nacije, jer je prikazan kratkometražni film o Kineskoj novoj godini. Posebnu pažnju publike izazvao je tradicionalni kineski ples sa lepezama pod nazivom „Leteći zmaj“, koji su izvele studentkinje Iva Jovanović, Jovana Andrejić, Milica Ristić i Jovana Jovović. Pevanjem kineske novogodišnje pesme „Gongxi, gongxi“ studenti Kineskog centra su poželeli srećnu Novu godinu svim kineskim prijateljima. Pesmu su zajedno otpevali Vuk Nešić, Nataša Martinović, Nikolina Vrcelj, prof. Yi Shu i dr Nataša Kostić. Poeziju Zhao Lihonga i Dragana Dragojlovića na kineskom i srpskom jeziku recitovale su studentkinje Aleksandra Stojanović, Anđela Vasiljević i Jovana Lončar. Najveći aplauz ipak je pripao najmlađim učesnicima programa, đacima osnovne škole „Kralј Petar II Karađorđević“, koji su zajedno sa svojom profesorkom kineskog jezika Vesnom Dicić, pokazali šta su naučili na časovima kineskog jezika. Uspešnom izvođenju programa doprineli su i horisti Kineskog centra Dragana Terzić, Pavle Mijatović, Dragan Pećanac, Branislav Đorđević, Uroš Zarubac, Bojan Šterjoski, Bojan Dizdarević i Nemanja Kizić, kao i student sa kompjuterskih nauka koji uči kineski jezik i koji je bio zadužen za tehničku podršku tokom manifestacije – Ljubomir Raičević.

U okviru ovog svečanog događaja priređena je izložba fotografija „Lepa Kina“ koja prikazuje težnju Kineza za bolјim životom. Kroz objektiv kineskih fotografa, ova izložba naglašava neprekidni trud kineske vlade i naroda da izgrade bogatu i civilizovanu zemlјu. Izložbu „Lepa Kina“ možete posetiti do 15.02. u zgradi Megatrend univerziteta na adresi Bulevar umetnosti 29.

9

8

7

6

5

    1

3

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: