Mesec jun u Republici Srbiji bio je obojen crvenom, tradicionalnom bojom NR Kine. Istorijskom posetom kineskog predsednika Si Đipinga Republici Srbiji otpočela je nova dekada razvoja odnosa ove dve zemlje. Imajući u vidu da je Srbija uključena u trenutno dva najvažnija spoljno-ekonomska projekta Kine, „Novi put svile“ i „Samit 16+1“, svi su izgledi da će ova saradnja doneti Srbiji pomoć pre svega u ekonomskom,  ali i u širem društvenom kontekstu.

Kineski centar Univerziteta „Džon Nezbit“ je u proteklim danima takođe bio posvećen ovom zadatku, dajući svoj doprinos aktivnostima koje su pratile dolazak predsednika Si Đipinga, pre svega na akademskom i kulturnom nivou.

Naredni redovi ovog teksta svedoče o tome kakve su bile aktivnosti zaposlenih na univerzitetu i Kineskom centru.

5. 6. – 6.6.2016. Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang otvorili su prvi forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu. Forum je bio posvećen razmeni iskustava o razvoju kulturnih industrija i mogućoj saradnji ove dve zemlje. Profesorka Nataša Kostić je tom prilikom radila simultani prevod, i upoznala učesnike sa radom Kineskog centra.

10.6.2016.  Kineski centar i Univerzitet „Džon Nezbit“ posetio je novinar REN Yan iz najčitanije kineske dnevne novine „Renmin ribao“, koji je objavio je dve vesti o nama. Gospodin Ren je šef biroa ovog časopisa u EU, sa sedištem u Briselu, i objavio je seriju tekstova o poseti kineskog predsednika Srbiji. Link ka vestima:
http://rmrbimg2.people.cn/data/rmrbwap/paper.html?articleid=1688230_paper_1688230&from=timeline&isappinstalled=0

http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzA4OTk4MDQzNQ==&mid=2652776565&idx=1&sn=bb1ba88732ca172efbc20aff462fd0a3&scene=2&srcid=0616psCy4U70421P196Yq1Ox&from=timeline&isappinstalled=0

Narednih dana na sajtu KC, biće pored tekstova dat i prevod na srpski jezik
14.6.2016. „China Youth Daily“ je treći po tiražu časopis u Kini, kome je ciljna grupa studentska i srednjih godina populacija, te nam je stoga bilo veoma drago da nas je posetio  novinar JU Hui, šef biroa ove novine za EU sa sedištem u Briselu. Link ka vestima:

http://mzqb.cyol.com/html/2016-06/17/content_213139.htm

http://zqb.cyol.com/html/2016-06/18/nw.D110000zgqnb_20160618_4-04.htm

16.6. – 19.6.2016. Prorektor Univerziteta “Džon Nezbit” Ana Jovancai Stakić i direktor Odeljenja za međunarodnu saradnju Ana Jurčić prisustvovale su Forumu lidera u gradu Tangšan u okviru „Samita 16+1“, na poziv naših kineskih partnera. Tom prilikom su sklopile dva ugovora, jedan o saradnji sa Hebei ekonomskim univerizitetom, te drugi o saradnji sa njihovim novim institutom koji će se baviti istraživanjem Novog puta svile.

16.6.2016.  „Nedelja kineskog filma“ u Srbiji je naziv manifestacije koja se održava

od 16. do 22.6.2016. godine u Jugoslovenskoj kinoteci. Projekcije šest kineskih filmova organzovane su u čast dolaska kineskog predsednika u Srbiju. Organizatori ovog događaja su bili Ambasada NR Kine u Srbiji, Državna administracija za film NR Kine kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestaciju je otvorio film “Na megdan vetru” koji je režirao Dante LAM Chiu-Jin, film govori o savremenom životu mlade kineske generacije. Ovoj projekciji je prisustvovala delegacija Kineskog centra, zajedno sa studentima koji na našem univerzitetu uče kineski jezik.

17.6.2016. Profesorka Nataša Kostić gostovala je u Jutarnjem program RTS, gde je u čast dolaska predsednika NR Kine Si Đinpinga (XI Jingpinga) otpevala na kineskom jeziku tradicionalnu srpku pesmu “Ajde Jano”.

Delegacija “Džon Nezbit” Univerziteta je prisustvovala konferenciji “Dunav u funkciji Novog puta svile” koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete RS, Ministarstva spoljnih poslova, savetnici predsednika RS, predstavnici Kineske akademije društvenih nauka (Institut za evropske studije), te eminentni stručnjaci iz Rusije, Poljske, Republike Srpske i naše zemlje.

18.6.2016. Delegacija Kineske akademije društvenih nauka na “Džon Nezbit” Univerzitetu

Sastanku u prostorijama Univerziteta “Džon Nezbit” u subotu 19.6.2016. godine prisustvovali su: rektor univerziteta prof. dr Slobodan Pajović, prorektor prof. dr Milivoje Pavlović, direktor Kineskog centra doc. dr Katarina Zakić i doc. dr Nataša Kostić.

Kinesku delegaciju su činili direktori i istraživači Kineske akademije za društvene nauke (CASS).

1. Huang Ping, generalni direktor Instituta za evropske studije, CASS
2. Cheng Weidong, zamenik direktora Instituta za evropske studije
3. Kong Tianping, istraživač u Institutu za evropske studije
4. Chen Xin, direktor odeljenja za evropske ekonomske studije
5. Liu Zuokui, direktor odeljenja za Centralnu i Istočnu Evropu Institut za evropske studije
6.Ye Bin, zamenik direktora odeljenja za evropske pravne studije, Institut za evropske studije
7.   Ma Junchi, Institut za evropske studije
8.  Li Yang, Institut za evropske studije

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu radi na uspostavljanju dublje saradnje sa Kineskom akademijom za društvene nauke, posebno sa institutima koji su zaduženi za evropske,  azijske i latinoameričke studije. Profesor Pajović je napomenuo da naš univerzitet ima ugovor o saradnji sa Ruskom akademijom nauka, te da se nadamo da možemo i sa Kineskom akademijom na sličan način da sarađujemo.

Dogovoreno je da se pokrenu zajednički istrazivački projekti koji bi uključivali one fakultete koji su kompatibilni sa istraživanjima pri kineskoj akademiji – GEF, FKM i FPS. Takođe uz pomoć CASS, moguće je uvesti nove master programe ili doktorske studije vezane teme od interesa za Kinu.

S obzirom na to da je Kineski centar jedini centar takve vrste u Srbiji, a koji se samostalno finansira (nije osnovan niti sponzorisan od strane kineske Vlade), članovi CASS smatraju da se preko različitih komercijalnih istrazivačkih projekata, koji bi se radili za potrebe Vlada ili kompanija (kineskih i srpskih), mogao unaprediti rad ovog centra.

Nakon toga ova delegacija posetila je zgradu u Bulevaru umetnosti, gde je sedište Kineskog centra, i stalna izložba fotografija posvećena Kini. Tom prilikom je posebna pažnja posvećena radovima studenta i profesora Fakulteta za umetnost i dizajn.

18.6.2016. Bilateralni susret gradonačelnika grada Kragujevca Radomira Nikolića i visoke delegacije provincije Shaanxi i grada Xian  – konsekutivni prevod Nataša Kostić
19.6.2016. U okviru Festivala kineske kulture koji se održava od 18.6. do 30.6.2016. godine u Muzeju kralja Petra I, Kineski centar je imao predstavljanje svog rada, a nakon toga su studenti KC izveli umetnički deo programa. Takođe, potpisan je protokol o saradnji sa Konfucijevim institutom iz Novog Sada, koji će pomoći rad KC, pre svega u smislu dovođenja profesora kineskog jezika iz Kine u Srbiju i na naš univerzitet.
Svečanosti su prisustvovali i naši prorektori prof. dr Draga Nikodijević i prof. dr milivoje Pavlović.

Na slici: studenti Univerziteta „Džon Nezbit“ na svečanosti u muzeju Kralja Petra I

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: