Jovana Andrejić, diplomirala Međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu, uči kineski jezik u Kinekom centru; dobila je jednogodišnju stipendiju za učenje kineskog jezika na Pekinškom ekonomsko-trgovinskom univerzitetu – 首都经济贸易大学

Nakon  dva meseca boravka u Kini, napokon sam uspela da ugrabim malo slobodnog vremena i da sa svima vama podelim svoje dosadašnje iskustvo…Pre svega, želela bih da Vam dočaram realnu situaciju i način života u Kini, kako bih pomogla u donošenju prave odluke svih studenta koji planiraju da nastave svoje studiranje u Kini i naravno svih znatiželjnih turista koji planiraju da posete ovu divnu zemlju.

…Sve je počelo nedelju dana pre mog odlaska u Kinu, Peking.  Potraga za avio-kartom, pakovanje stvari, kupovina svih neophodnih stvari za put, pozdravljanje sa rodbinom i dragim prijateljima. Činilo se nestvarno i nerealno. Ni u jednom trenutku nisam imala osećaj da se spremam za put  od 7.400 km i “samo” 12 sati leta avionom. Put je prošao u najboljem redu. Izabrala sam Austrijsku avio-kompaniju “LUFTHANSA” jer mi se u tom renutku činila kao najbezbednija i najbolja opcija. Let je bio iz Beograda za Peking, sa presedanjem u Frankfurtu. Aerodrom u Frankfurtu je jedan od najvećih u Evropi. Ukoliko pažljivo pratite znake, vrlo lako ćete se snaći i pronaći željeni terminal, pri tom se spremite za šetnju od petnaest minuta.

Nakon dvanaest sati iščekivanja, napokon sam stigla na aerodrom u Pekingu. Sačekao me je Peking u punoj veličini i sjaju, obavijen izmaglicom, najverovatnije smogom..Prijatelj koji me je sačekao, pomogao mi je da pronadjem Univerzitet i dom za strane studente. Jedna napomena: ako se odlučite da posetite Kinu, prijateljski savet Vam je da pre toga naučite neke osnove sporazumevanja na kineskom, pošto ćete teško naći Kineza koji razume engleski ili bilo koji drugi jezik… Spremite se za jezičku barijeru, koja će vremenom nestati…Bilo kako bilo iako Vas ništa ne razumeju, trudiće se strpljivo da vam pomognu na najbolji način, postavljajući brdo pitanja, mašući i rukama i nogama 😀  Kinezi su jako prijatan, srdačan, predusretljiv i gostoprimljiv narod. Vole da pričaju sa stancima i nije ni malo neobično ako vas presretnu na ulici i pitaju odakle ste i da li želite da se slikate sa njima… ili vam udele neki kompliment. 

Trenutno  se nalazim na jednom od prestižnih Univerziteta u Pekingu, na Capital University of Economics and Business. Dom za strane studente je dobar, pun studenata iz celog sveta koji su se brzo upoznali, uklopili i lepo se slažu. Barijere, kao što su jezik, kultura, vera, nacionalnost, ne postoje. Lično sam imala veliku sreću da upoznam jako dobre, kulturne mlade ljude, prijateljski raspoložene, koji su u svakom trenutku bili spremni da mi pomognu oko papirologije i dokumenata koje sam morala da pribavim u prvih mesec dana boravka u Kini, da mi pokažu gde se nalaze  prodavnice, menza, klubovi…

Pošto sam u Kinu stigla sa zakašnjenjem od oko deset dana, morala sam sama da obavim svu papirologiju neophodnu za dobijanje boravišne vize za Kini, što bi u suprotnom, da sam došla na vreme, Univerzitet odradio u moje ime. kao što su odlazak u Beijing International Travel Healthcare Center Haidian clinic,  policijska stanica i slično. Ali to nije bio nikakav problem, pošto je Peking veoma bezbedan grad, sa kamerama na svakom mogućem ćošku. Savete koje sam dobila bili su da nikada ne idem “crnim taksijem” pošto vozači uglavnom ne znaju grad, već da koristim “žute taksije”. Takođe, blizu mog Univerziteta nalaze se i dve metro – stanice i za svega dva juana ( oko 30 dinara ) moguće je doći sa jednog na drugi kraj grada.

Inače, Peking je prelep grad prepun različitosti i kontradiktornosti. Od velelepnih zgrada, sa 20-25 spratova, do starih utvrdjenja, ogromnih parkova sa jezerima, mostovima, starinskim kućama… Takodje, brojne su ulice sa restoranima koji pripremaju različitu vrstu hrane, počev od Pekinške patke, preko različitih tipova nudli, supa i salata, pa do škorpiona, zmija, buba i morskih plodova na štapiću…još uvek nisam sve probala  Postoje i restorani brze hrane, kao što su KFC i McDonald’s, tako da je nemoguće ostati gladan (hrana u studentskim domovima se dosta razlikuje od one koju možete jesti u gradu).

Utvrdjenje koje je do sada ostavilo najjači utisak na mene jeste definitivno Zabranjeni grad, bivša carska palata dinastije Ming i Qing. Zbog svoje veličine, drevnog kineskog stila arhitekture i zbog muzeja punih drevnih predmeta iz vremena ovih dveju dinastija vredna je posete i obilaska sa punom pažnjom i divljenjem.

Ono što sigurno najviše zanima moje kolege sa fakulteta i generalno sve mlade, jeste noćni život u Pekingu. Moram Vam priznati da je stvarno na zavidnom nivou. Diskoteke su obezbedjene, muzika je odlična, ali ono što je mene najviše iznenadilo jeste to da celo veče čistačice šetaju po klubu sa baterijskim lampama u rukama i skupljaju smeće… Složićete se sa mnom da to u Srbiji nije moguće! Takodje, mnoga kulturna udruženja i ambasade organizuju svoje proslave, pa verujem da je i to jako zanimljivo posetiti. Na taj način se upoznajemo sa kulturom drugih naroda, ne samo sa kineskom kulturom, uočavamo sličnosti i razlike i proširujemo svoje vidike.

Nego, da se malo uozbiljim, da ne pomislite da sam došla ovde samo da se provodim. Naprotiv! Glavni I osnovni cilj mog boravka u Kini jeste upravo učenje kineskog jezika, upoznavanje sa kineskom kulturom i stvaranje dobre i jake veze izmedju našeg i kineskog naroda.

Ono što sigurno najviše zanima moje profesore na Megatrend Univerzitetu, jeste školstvo i način predavanja na Univerzitetima u Pekingu. Po dosadašnjem iskustvu rekla bih da je veoma uspešno, što govori i visok procenat stranih studenata koji dolaze da se školuju u Kini, ne samo radi jezika, već i na osnovne, master i doktorske studije.

Kao što svi znate, kineski jezik je najteži jezik na svetu, pa je svakako jako teško postići sve, ali ne i nemoguće. Predavanja su na kineskom jeziku, ali to bi trebalo da bude podsticaj da brže učimo i usvajamo reči i način govora. Potrebno je samo redovno obnavljati gradivo i vredno učiti. A zbog jezičke barijere o kojoj sam već pisala, nemoguće je ne progovoriti kineski jezik u jako kratkom vremenskom periodu. Pošto sam imala sreću da na Megatrend Univerzitetu, u Kineskom centru imam veoma dobrog profesora kineskog jezika, svo gradivo koje sada učim mi je dosta poznato.

Toliko o mom prvom utisku o ovom divnom gradu… Uskoro Vam se javljam sa detaljnim izveštajem o putovanju u Shandong provinciju.

Do tada budite pozdravljeni i vredno učite!!

jovana1  jovana2

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: